TRAFFIC AND SAFETY INFORMATIONAL SERIES

FREQUENTLY ASKED QUESTION #6
Why can't I PLACE a business-related directional sign within the roadway right-of-way?

Signs along a roadway can be hazardous. In fact, each year about 15 percent of all fixed-object collisions that result in a fatality involve a vehicle colliding with a sign, light support, or utility pole. For this reason, among others, the overall objective is to minimize the number of signs in a roadway right-of-way. Only signs that fulfill an essential need are typically allowed, and these signs must meet the design and placement requirements of the Manual on Uniform Traffic Control Devices (MUTCD) and any local roadway agency (i.e., state, county, or city) specifications. See Iowa Code Section 319.12 for more detail.

The only signs allowed within a roadway right-of-way (by the MUTCD) that also include business logos are referred to as “service” or “logo” signs. These signs direct motorists to essential services (e.g., gas, food, lodging, and camping). They are generally installed along freeways and expressways (although typically they precede a roadway exit or junction), but must be officially authorized and properly designed and placed.

Authorized signs are uniform in their placement and design but also have posts that are designed to reduce the impact of collisions. A large number of studies have been conducted to determine what sign and sign support designs protect the driver in the event of a vehicle collision. These design requirements are another reason “unofficial” signs are not allowed in the right-of-way of a roadway.

All signs and sign supports within a roadway right-of-way should meet MUTCD requirements and follow the guidelines documented in Roadside Design Guide (the American Association of State Highway and Transportation Officials). Among other things, signs need to be a certain distance from the roadway and have posts designed with certain break points in case of a collision. Signs and signposts not installed by a governmental agency typically do not meet these requirements and should be removed as quickly as possible.

 “SERVICE” or “logo” Sign Placement Authorization

The placement of a sign within the roadway right-of-way must be authorized by officials of the entity that owns and/or maintains the roadway and has the jurisdiction to regulate, guide, and warn traffic. Any unauthorized signs in a roadway right-of-way can produce an unsafe situation and should be removed.

The location, number, and characteristics of each sign within a roadway right-of-way are documented within the MUTCD. This manual contains requirements for proper sign placement, design, and spacing to avoid the possibility of a driver missing a sign or the occurrence of sign clutter. In most cases, if a business-related directional sign were placed within a roadway right-of-way for every business in a particular area it would produce an unsafe situation where these MUTCD requirements could not be met.

Service or logo signs are the only MUTCD-approved signs that can include specific business logos. The location and design of these signs depends on the requirements of the MUTCD. In addition, once a highway agency decides to allow service or logo signs within their roadway right-of-way they must also decide

· what type of businesses will be eligible;

· how far the businesses can be from the sign; 

· how sign logos and legends will be designed; 

· how the logos will be removed and/or covered for seasonal businesses;

· whether the service signs can be used in non-rural areas; and 

· how much it will cost each business for the permits, installation, annual maintenance, etc. of the logos.

The MUTCD requirements for the factors listed above should be considered a minimum by a local highway agency when it determines its service/logo sign policy. For example, the MUTCD requires that food services advertised on these signs must serve three meals a day, have a telephone, and be open six days a week. These requirements can be accepted by the local highway agency or made more stringent.

Signs in the Right-of-Way
The roadway right-of-way is reserved for officially authorized regulatory, warning, and directional or guide signs. Any other signs should be removed and/or relocated for traffic safety and operational purposes. The placement of “non-standard” signs and signposts in the roadway right-of-way introduces a safety hazard to drivers, and if a collision occurs they introduce a number of liability issues (for both the individual that erected the sign and the local jurisdiction). In addition, when an individual erects a sign within a roadway right-of-way, the proper supports and/or signing material are not typically used, and this increases the risk of an injury or fatality during a collision.

A good reference for sign regulation in Iowa is the Iowa Department of Transportation publication entitled Roadside Advertising and Motorist Information Signage in Iowa.

For more information
For more information, please contact 
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