
 

TRAFFIC AND SAFETY INFORMATIONAL SERIES 
FREQUENTLY ASKED QUESTION #1 

WON’T A “CHILDREN AT PLAY” SIGN HELP PROTECT OUR 
CHILDREN? 

The Manual on Uniform Traffic Control Devices (MUTCD) regulates the design, use, and placement of 

signs and markings in the United States. According to the MUTCD, the “Children at Play” sign is 

considered a warning sign with a word message. This sign is sometimes used instead of the nationally 

recognized “Playground” sign (see Figure 1).  

Requests for “Children at Play” signs are based on the belief that these types of signs will alert drivers to 

the presence of children and increase safety. The purpose of any warning sign is to inform drivers of 

conditions that they are likely to consistently encounter. However, drivers begin to ignore warning signs 

when this is not true.  

“CHILDREN AT PLAY” AND “PLAYGROUND” SIGNS 

Warning signs should be uniformly designed and often communicate their message most efficiently 

through the use of symbols. Warning signs that are not consistently uniform can confuse drivers. The 

“Children at Play” sign, for example, has several variations. These include “Slow – Children” and 

“Caution – Children at Play.”  

The MUTCD recommends that all nonuniform signs within a jurisdiction be removed. In their place, a 

uniform set of signs (word or symbol) should be used throughout the jurisdiction.  

A sign with a message similar to that of the “Children at Play” sign, but in symbol form, has been 

approved for use in the MUTCD. This sign, which presents a “Playground” symbol, is shown in Figure 

1. The MUTCD provides the option for this sign to be used to give advanced warning of a children’s 

playground adjacent to the road. Therefore, the MUTCD’s guidance on the installation of this type of 

sign is for a very specific location. 

 

FIGURE 1 Playground sign.  

Reference: Manual on Uniform Traffic Control Devices. 



 

OVERUSE OR MISUSE OF WARNING SIGNS 

The overuse or misuse of any warning sign (including “Children at Play” signs) is a major concern. The 

MUTCD indicates that “the use of warning signs should be kept to a minimum, as the unnecessary use 

of warning signs tends to breed disrespect for all signs” (MUTCD Section 2C.02). For example, if a 

large number of “Children at Play” or “Playground” signs are installed in a given area, the signs would 

become ineffective because drivers would see them constantly without any apparent hazard and 

eventually begin to ignore them. This would, of course, defeat the purpose of installing these types of 

signs, even in places where they are actually needed. 

PLACING SIGNS DOES NOT SLOW VEHICLES 

In general, the speeds people choose to drive along a roadway are primarily determined by the 

roadway’s characteristics and environment and by the level of comfort and safety the driver perceives. 

No documented studies on the attention value and crash or speed impacts of “Children at Play” warning 

signs have been performed as of 2020.  

However, a 2012 study of “Playground” warning signs conducted at three sites in Minnesota found that 

the signs produced no effect on mean vehicle speeds at one site and decreased mean vehicle speeds by 

0.9 and 1.5 mph at the other two sites. The magnitudes of these vehicle speed differences, although 

statistically significant, are not considered significant in any practical sense. The researchers concluded 

that if this type of sign, which is installed next to playgrounds or similar areas, did not reduce vehicle 

speeds at any practical level, then warning signs with a more general message (e.g., “Children at Play”) 

would be likely to have a similar or even less noticeable impact. 
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